Interview

Szellemvárosnak ható edzőkomplexum, online edzéseken készülnek a gyerekek

A koronavírus Szlovákiában több hónapja leállította az ifjúsági sportot. A csoportos edzések tilosak, a gyerekeknek hiányzik a mozgás és a társas érintkezések. A járvány okozta hatásokról Bőd Titanilla, a Sportnet újságírója beszélgetett Németh Krisztiánnal, a MOL Football Academy ifjúsági sportigazgatójával.

Milyen hatással van a járvány az ifjúsági labdarúgásra?

A foci és a sport szempontjából is nagyon rossz évet tudhatunk magunk mögött. Szlovákia egyik legjobb akadémiájaként kiemelt célunk a gyerekek nagymértékű fejlesztése, de a járvány ezt ellehetetleníti. A működésünket szigorú szabályok korlátozzák.

Nincsenek mérkőzések, ami különösen fájó, mivel a gyerekek számára a meccsek igazi ünnepnek számítanak. Nagyon hiányoznak nekik a közös edzések is. Fantasztikus edzőkomplexummal rendelkezünk, amely azonban most szellemvárosnak tűnik. A csodálatos pályaink kihasználatlanul állnak.

Hogy működik jelenleg az akadémia?

A játékosaink individuális edzésprogramot kapnak, kérdőíveket küldünk nekik, hogy tudjuk, hogy érzik magukat, min mennek keresztül. Edzőink napi szinten kommunikálnak velük. A távoktatáshoz hasonlóan heti kétszer közös online edzéseink is vannak. A gyerekek legalább így virtuálisan találkoznak a csapattársaikkal és barátaikkal.

Természetesen mindnyájan bízunk benne, hogy a helyzet javulni fog, de a gyerekek elvesztettek egy évet, amikor nem tudtak előrelépni, és ezt nagyon sajnáljuk.

Alig várjuk, hogy újra visszatérhessünk a pályára, természetesen minden higiéniai előírást betartva. Már a kiscsoportos edzések is nagyon hasznosnak és intenzívnek számítanak. Ősszel egyetlen fertőzött játékosunk sem volt, senkinek sem volt egészségügyi probélmája, holott néha fagyban is edzettünk. Szerintem épp a sport segíthet az immunrendszer megerősítésében.

Hogy néz ki pontosan egy akadémistájuk heti terve?

Hetente 5-6 edzésük van. Videóhíváson keresztül csak erőnléti edzéseket tudunk végezni, itt kicsit korlátozva vagyunk, mivel a gyerekeknek egy helyen kell maradniuk, hogy végig a kamera előtt legyenek és figyelemmel követhessük, miként végzik az egyes gyakorlatokat. A kisebbeknél néhány labdás gyakorlatra is van lehetőség.

Különféle versenyeket találunk ki, hogy motiváljuk őket, hogy legyen valamiféle közös élményük.

Az individuális edzésekről képeket és videókat küldenek a gyerekek, a lefutott kilométereket applikációkon keresztül tudjuk ellenőrizni.

Hogyan reagálnak a játékosok ezekre az edzésekre?

Tisztában vannak vele, hogy más gyerekekkel szemben óriási előnyben vannak, hiszen továbbra is szakmai felügyelet alatt mozoghatnak. Az edzésprogramokat becsületesen elvégzik. Ha hetente 5-6 edzésük van, az a fizikai kondíciót megtartja. Természetesen most néhány specifikus mozgásformát nem tudnak gyakorolni, de fizikailag egész jó állapotban vannak.

Nagyon szeretik a közös online edzéseket, ekkor legalább a képernyőn keresztül látják a barátaikat, edzőiket, közvetlen a kommunikáció, rögtön kapnak valamilyen visszajelzést. Ebben a helyzetben ez most fontos örömforrás, de mindnyájan tudjuk, hogy ez nem az igazi.

Akárcsak a tanárok, edzőik is az online térre tértek át. Hogyan boldogulnak ezzel?

Valóban hasonló a távoktatáshoz. Ha közös online edzéseik vannak, a gyerekek a monitor elé állnak. A lehetőségek nagyon különbözőek, valakinek nagy udvara van, másoknak a lakásban kell improvizálniuk. Épp ezért különösen fontos az egyéni megközelítés, mert a feltételek nem mindenki számára egyformák.

Hogyan zajlanak a labdás edzések?

Olyan edzésformákra összpontosítunk, ahol egy játékosra és egy labdára van szükség. Esetleg használhatunk egy falat, vagy a szülők közreműködésével akár a passzolgatásokat is lehet gyakorolni. Ebben az időszakban a gyerekek különféle trükköket tudnak elsajátítani, a kombinatív játék és a csapatgyakorlatok jelenleg ki vannak zárva.

Szerencsére a szülők mindenben támogatják a gyerekeiket, segítenek kialakítani a feltételeket, vagy felvételeket készítenek az edzésekről. Nagyon jó velük a közös munka.

Mit gondol, mennyi időre lesz szükségük a fiatal játékosoknak, hogy újra visszaszokjanak a normális nagypályás edzésekhez, ahol ismét ott lesznek a csapattársak, illetve az ellenfelek is?

Véleményem szerint biztosan több hónapig fog tartani, mire a szervezetük újra alkalmazkodik a klasszikus edzésekhez. Jelenleg teljesen más terhelést kapnak, még akkor is, ha esetleg majdnem ugyanannyi kilométert futnak, mint egy normális edzésfolyamat során.

A fociban azonban nagyon sok specifikus mozgás van, melyeket a jelenlegi feltételek mellett nem tudunk más módon imitálni, például a hosszú beadásokat, az egy az egy elleni játékot, a gyors és gyakori irányváltásokat, a párharcokat...Erőnléti edzőink igyekeznek olyan gyakorlatokat mutatni, amelyek közelítenek a meccshelyzetekhez, de a legjobb edzés maga a játék. És ez most hiányzik.

Egy teljes évnyi kiesést nehéz pótolni. Ez a gyerekek számára a későbbiekben is hátrány lesz. A mi feladunk, hogy ezeket a veszteségeket minimalizáljuk.

Ha újból elkezdünk edzeni, nagyon figyelnünk kell majd arra, hogy a gyerekek ne sérüljenek meg. Sok tesztre és elemzésre lesz szükség.

Pszichikailag hogy bírják az aktuális helyzetet az akadémia játékosai?

A foci számukra elsősorban örömforrás. Szeretik a focit. A léleknek szüksége van a boldogságra, és ezt az edzéseken rendszeresen átélték. A járvány most ettől megfosztotta őket. Nem focizhatnak szórakozásképpen. 

Esetleg elméleti kérdéseket is átvesznek a játékosokkal?

Különböző életmóddal, étkezéssel kapcsolatos, valamint az alvásszokásokra vonatkozó előadásokat is küldünk nekik, illetve taktikai feladatokat is kapnak. Például elemezniük kellett a Slovan-DAC rangadót, máskor egy konkrét játékost figyelnek meg egy adott mérkőzésen. Normális esetben az edzések során kevesebb idő jut ilyesmire, most szeretnénk legalább kihasználni, hogy a gyerekek taktikailag is fejlődhessenek.

A cikk eredeti szövege itt olvasható!

Kapcsolódó hírek